Kemanda Yay Teknikleri
Kemanda En Çok Kullanılan Yay Teknikleri
Bir çok enstrümanda olduğu gibi kemanda da etütlerde ve parçalarda kullanılan oldukça fazla teknikler bulunmaktadır. Bir enstrümanda ve keman da teknikler şarkının veya çalacağınız bir doğaçlamanın daha renkli ve yaratıcı olmasını sağlar.
Bu yazımızda kemanda yay teknikleri hakkında videolu ve açıklamalı bilgilere ulaşabileceksiniz. En çok kullanılan ve keman eğitiminde sıklıkla üzerinde durulan teknikler şu şekildedir.
Kemanda Teknik Zaman Oturur
Kemanda yay tekniği birden öğrenip bitirilen bir unsur değildir. Tekniğin yapılması hemen gerçekleşebilir ama oturması zaman alacaktır. Bu zaman sizin çalışma sürenize göre değişmekle birlikte teknikleri içeren parçaları çalmanız da bu süreyi azaltacaktır.
Bu teknikler çaldıkça gelişecek ve tekniklerde profesyonellik sağlanacaktır.
- Legato Tekniği
Legatonun kelime anlamı birbirine bağlı demektedir. Bu bağlamda legato tekniği notaların kesintisiz ardı ardına basılmasından ibarettir. Notalar yayı kaldırmadan kesintisiz arka arkaya gelmelidir.
- Martele Tekniği
Bu teknikte baştaki nota ile aksan yapılır ve seslerin arasında daima duraklamalar bulunmalıdır. Zor bir tekniktir. Seslerin pürüzsüz olmasında büyük önem vardır.
- Detaşe Tekniği
Legatonun tam tersi denilebilir. notaları yay vuruşlarıyla ayırarak çalınmasından ortaya çıkmaktadır.
- Portato Tekniği
Tek yayda yapılan detaşe sürüşlerden ibarettir.
- Psikato ( Pizzicato ) Tekniği
Yayın kullanılmadığı bir tekniktir. Notaları yay vuruşlarıyla çıkarmak yerine parmakla telleri çekerek çıkarma tekniğidir.
- Spikato ve Stakkato Tekniği
Spikato tekniği; Yayın ortası ve ağırlık noktası arasında yayın tellere düşürülüp kaldırılmasından oluşur.
Stakkato tekniği; Bu teknikte yay telden hiç kaldırılmaz. Yay tellerde kısa ve keskin olarak ayrılır ve tek yay sürüşü yapılır.
Faydalı olabilecek bir başka konu olan Keman Akordu Nasıl Yapılır adlı başlığa da buradan göz atabilirsiniz.